kolmapäev, 14. oktoober 2009

Kodutöö_1

Koostasin õppemaastiku autojuhi väljaõppeks. Skeem

Hiljuti olen ise käinud autojuhi kursustel omandamas B ja C kategooriad ning tuginedes oma kogemustele tean, et tihti sellest ei ole piisavalt, on vajalik rohkem infot selle kohta, kuidas käituda teel ohtlikes olukordades, et mitte sattuda avariisse, ja isegi kui juhtub vältimatu avarii, kuidas teha nii, et oleks võimalikult väike kahju ükskõik millele, kas autole või teie tervisele.

Skeemil märkisin infoliikumisi nooltega, mis on kahe värviga. Punased - inimressursid (kursusekaaslased, õppejõud), sinised - erinevad vahendid autojuhtimisoskuse saamiseks (õppematerjalid, praktika sõidud jne).

Õpilased käivad nii teooria kui praktika tundides, jagavad oma teadmisi omavahel, õpivad oma ja teiste vigadest. Lisaks nad suhtlevad omavahel ja oma tuttavatega (nii näost näkku kui ka kasutades MSN, Skype, ICQ, e-mailid), kellel on olemas autojuhi kogemus (saavad einevad nõuanded erinevate liiklusolukordade kohta).

Õpilased arendavad oma teadmisi lugedes liiklusõpikuid ning foorumid ja blogid, mis on pühendatud autojuhi väljaõppeks. Lisaks teevad testid nii tunnis, kui iseseisvalt. Ka ARK kodulehel saab leida kasulikku info erinevate teemadele (juhtimisõiguse taotlemine, sõiduki registreerimine, esmase juhiloa vahetus jne) ning teha liiklusteooria testid valmides teooria eksamiks.

Õppematerjalide (pildid, slaidid, videod) esitamiseks ja tundide läbiviimiseks või lausa selliste kursuste ülesehitamiseks saab kasutada erinevaid sotsiaalse tarkvara vahendeid, näiteks, flickr, slideshare.com, youtube. Ka saab kasutada google earth'i pildistatud tänavaid konkreetsete liiklusolukordade esitamiseks ja nende arutamiseks. Kogu kasulikku ja huvitavat infot saab kokku tõmmata kasutades, näiteks, iGoogle, et tulevikus oleks lihtsam see info leida (mitte otsida uuesti erinevatest allikatest).
 
Arvan, et see maastik saab aidata tulevastele autojuhtimise õpilastele: aitab paremini orienteeruda õppimisel ning näitab, millele on vaja pöörata tähelepanu, et saavutada oma eesmärki.

19 kommentaari:

  1. Väga lahe teema! Ja kindlasti vajalik. Olen täiesti nõus, et kuskil võiks inimesed jagada oma kogemusi näiteks liiklussituatsioonide erinevate tõlgendamiste (mida Tallinnas leidub küllaga) kohta ja kuidas oleks ikkagi kõige õigem käituda jne. ja miks mitte kasutada erinevaid sotsiaalse tarkvara vahendeid õppematerjalide esitamiseks ja tundide läbiviimiseks või lausa selliste kursuste ülesehitamiseks (näiteks kasutada goole earth'i pildistatud tänavaid konkreetsete liiklusolukordade esitamiseks jne.). Mulle tundub, et sellel maastikul võiks olla ka selline vahend, mis suurema osa infot erinevatest allikatest kuskile kokku tõmbab. Hetkel kõik väga hajutatud ja laiali..

    Kohtumiseni laupäeval,
    Terje

    VastaKustuta
  2. Tubli! Väga hea on see, et keskkond toob omavahel kokku nii teooria (õpetaja) kui praktika (õpetaja). Olen ise õppinud autokoolis koos oma klassiga ja kõik tegid teooria korraga ära, aga sõidutunde tehti väga erinevas tempos. Seega on hea, kui edukamad jagavad oma kogemusi ja mahajäänud saavad neist õppida.

    VastaKustuta
  3. Omamoodi ootamatu teema, kuid tõepoolest saab ka autokoolis õppida sotsiaalsete tarkvarade abil. Kasulik on analüüsida olemasolevaid ja realistlikke materjale (pildid, videod).Hea ja asjalik lahendus autokoolis õppijale.
    Hinne: 10 punkti

    VastaKustuta
  4. Idee on hea küll aga tekkivad mõned probleemid, ehk autori õigused, igasugust õppematerjalli ei saa avaldada aga uut materjalli lüüa on suur tegevus.
    Enamasti autokoolides on üsna nõrk Teeria tunnid oleks hea rohkem siduda praktikaga, aga selleks õppetaja peaks jalle uut materjalli looma hakkama aga loomiseks on vaja paju aega.
    Samas teooria tunnid viivad läbi suht vanad õppetajad ja nende teadmised arvutite kohta on minimaalsed.
    Olen loonud enda õppilastele lehe kus nad saaks kõike vajalike mis puudutab liiklus ohutust, auto käsitlemist jne. tagasisideks sain teada et aasta jooksul minust läbi käib 30-50 inimest ja nendest käib lehe vaatama keskmiselt 5-10%.
    Kuigi need kes on vaadanud leiavad kõike mis on vaja. Ja aeg ajalt loevad uuesti. need kes ei ole käinud reeglina on hõivatud inimesed töö, õppimine, sõbrad...nad tulid lubade jargi.

    VastaKustuta
  5. Ma olin meeldivalt üllatunud, sest minu autokoolis käimine jäi 12 aasta tagusesse aega ja minu ettekujutus teooria ja sõidu õppimisest on ilmselgelt iganenud. Kui ma peaksin täna uuesti autokooli minema, siis iga kell tahaks õppida sinu skeemi järgi!
    See Google Earthi mõte on väga!
    10 punkti.

    VastaKustuta
  6. Aga google kaardi saad vaadata siin http://archy.pri.ee/old/kaart.html
    Peeaaegu iga ristmiku kohta suutsin teha foto, ringide kohta saah öeda seda et pidin kustutama...
    kuna enda poolt ei ole tehtud.
    arengu plaan mul selleks kaa on olemas, tahaks luua iga ristmiku kohta pildi/video galerii, skeemi, seletust, ja foorumi/komenteerimi võimalust.

    Samas noor juht peaks aru saama et peale juhiloa saamist tema põhiõppimine alles hakkab, ning ta peaks kogu aeg ennast täiendama ja arenema.

    .ee
    http://koolitus.laanepere.ee/30/liiklusalaseid-oppematerjale-iseseivaks-oppimiseks.html


    .ru
    http://www.autoreview.ru/
    http://60.by/
    http://www.avtotut.ru/

    VastaKustuta
  7. Tuginedes kommentaaridele, võin öelda, et kodutöö õnnestus. Olen endaga rahul. Tänan kõike, kes oli tunnis ja kuulanud minu ettekannet.

    VastaKustuta
  8. Väärt plaan ja teostus paistab täitsa reaalselt juba.
    Tegu väga vajaliku ja toimiva asjaga, mida võiks isegi rohkem promoda tuttavatele ;)

    Hindeks 10p

    VastaKustuta
  9. nõustun kommentaaridega! hea töö, 10 p minu poolt

    VastaKustuta
  10. Minu poolt ka ainult positiivne vastukaja. Selline skeem võiks juba kasutusel olla. Probleemiks vist natukene vanamoodsad õpetajad, kes ikka paberi ja pliiatsiga tahavad asja selgeks teha. Aga eks see areng on mitme põhjuse taga. Eks ole see juba suur edasiminek, et teooriateste saab veebivahendusel lahendada.

    VastaKustuta
  11. Veel üks üsna asjalik ja kasutuskõlblik idee! Ja mõte kasutada Google Mapsi tundub tõesti üsna kasulik olevat! 10p

    VastaKustuta
  12. Oi kui tore teema, eelmisel nädalal ma päästsin libeda sõidu Autokoolis ja teooria läbisin internetis. See säästab aega ja selgemini on võimalik materjalid õppida.
    Mulle väga meeldis, annan 10 palli!
    Kahjuks pole võimalik rohkem anda!:)

    VastaKustuta
  13. Ei oskagi muud lisada kui et 10p.
    Terje

    VastaKustuta
  14. Nõustun eelnevatega, et teema valik on väga hea. Usun, et see oleks toimiv ja õppuritele absoluutselt vajalik toetav süsteem. 10p

    VastaKustuta
  15. Samuti nõustun, teema on aktuaalne. Õpilastele on tugisüsteem vajalik.
    10 punkti.

    VastaKustuta
  16. 10 punkti vajalik süstiim, mis toetab. Isiklikult mulle meeldis, et oli joonise erinevad värvid ka teksti osas ilusti lahti kirjutatud.

    VastaKustuta